AnitaSYSTEEMTHERAPEUT
LOCATIE ZWOLLE
ONLINE

  ANITA

  Welkom!
  Mijn naam is Anita, ik ben werkzaam als systeemtherapeut binnen Co-dependentie Experts. Het is mijn missie om individuen, partners en gezinnen weer in hun kracht te zetten. Samen sporen we belemmerende patronen op.  Door deze patronen vervolgens in beweging te brengen ontstaat ruimte: ruimte om nieuwe wegen in te slaan.

  Wat is systeemtherapie
  Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie.

  Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken kunnen worden bij de therapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen. Uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat.

  Over mezelf
  Opgevoed in Salland, als kind van ouders die de tweede wereldoorlog meemaakten, leerde ik al jong hoe familietradities en intergenerationeel trauma verweven zijn met elkaar en vaak onbewust worden doorgegeven aan volgende generaties. Inmiddels is mijn familie een smeltkroes van verschillende culturen en achtergronden. Dit heeft me verrijkt als mens en als therapeut: ik voel me nog steeds verweven met de Sallandse cultuur en kan tegelijkertijd erg gemakkelijk wisselen van perspectief. Ik groeide op als oudste dochter van een zeeman en een kostuummaakster. Van mijn vader leerde ik dat ondernemend en leergierig zijn vrijheid creëren. Mijn moeder leefde me voor dat zorgzaamheid, hulpvaardigheid en creativiteit hele belangrijke ingrediënten zijn voor een gelukkig en rijk leven. Inmiddels hoop ik dat ik deze waarden ook aan mijn drie volwassen kinderen heb doorgegeven. Als kind wilde ik ‘later als ik groot ben’ muzikant, kunstenaar en ontdekkingsreiziger worden. Daarnaast wilde ik andere mensen helpen. Ik kon niet kiezen. De wereld was één grote speeltuin in mijn beleving. Dat spelelement is altijd een belangrijke factor in mijn leven gebleven. Hoezeer ik mijn leven ook waardeer: het is niet bepaald over rozen verlopen. Ik heb veel ervaring met co-dependentie en weet hoe lastig het kan zijn om het leven na herstel weer vorm en kleur te geven.

  Benaderingswijze
  Mijn aanpak is warm, maar kan ook prikkelend zijn. Altijd met de intentie om vastzittende patronen in beweging te brengen. Mijn therapeutische basishouding bestaat uit drie elementen: empathie, acceptatie en echtheid. Acceptatie gaat over het accepteren van wat er is: pas wanneer dit ten volle wordt beleefd is er ruimte voor beweging.

  Specialisaties
  Tijdens mijn opleidingstraject heb ik me gespecialiseerd in de transculturele en narratieve systeemtherapie en in de seksuologische partnerrelatietherapie. Daarnaast bestaat ‘mijn therapeutische gereedschapskist’ uit allerlei aanvullende methodieken zoals het Beschermjassenmodel, de ‘Tree of life’ en de ‘Youturn’ methode. Daarnaast biedt ik aanvullende lichaamsgerichte technieken zoals ontspanningsoefeningen en ademwerk.

  Individuele systeemtherapie
  Samen met de cliënt ga ik op zoek naar vastgelopen patronen. We brengen ondermijnende patronen in kaart maar kijken ook naar krachtbronnen. We ontwarren relatieknopen en brengen weer beweging in de levensgebieden waarbinnen de cliënt is vastgelopen. Ik ben steeds weer verrast en verguld over de werking van systeemtherapie: daar waar de cliënt zichzelf in beweging zet beweegt zijn of haar hele systeem vaak mee.

  Partnerrelatietherapie
  Naast individuele systeemtherapie bied ik therapie aan koppels. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over relaties waarbinnen tenminste één van de partners bekend is met co-dependentie. De relatie wordt onder de loep genomen omdat partners vastlopen of omdat zij vermoeden dat zij, gezien hun ervaringen in eerdere relaties, kunnen gaan vastlopen . Samen kijken we hoe we (preventief) kunnen werken aan een gezonde relatie.

  Gezinstherapie
  In gezinnen zijn kinderen (jong en oud) vaak betrokken bij en getuige van disfunctionele patronen. Ook zij kunnen binnen systeemtherapie een stem krijgen in de behandeling door (een aantal) sessies bij te wonen. In het erkennen van het leed van elk gezinslid ontstaat vaak heling en herwonnen kracht binnen een gezin.

  Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie.